Com disminuir els fangs a la indústria tèxtil

Com disminuir els fangs a la indústria tèxtil

Industria tèxtil – CAS D’ÈXIT DEL FARCIMENT PLÀSTIC BIOFILL® TIPUS A

La industria tèxtil presenta en general graus de contaminació dispars ja que depèn del subsector al qual pertany (tints, acabats, estampació, etc), però quasi totes tenen una característica en comú: el color.

Les primeres industries tèxtils que van instal·lar la seva planta depuradora tractaven les aigües residuals mitjançant sistemes físic-químics de coagulació-fluculació, amb un fort consum de reactius químics, produint una gran quantitat de fangs. Aquestes plantes, si estaven correctament dissenyades i la seva explotació era correcta (cosa que no passava sempre), aconseguien eliminar el color, però a les aigües quedava una càrrega contaminant orgànica molt important que en general superava els límits legals d’abocament a riu.

Es va realitzar un estudi a escala real patrocinat per l’ICAEN, realitzat entre la Universitat Politècnica de Catalunya i una empresa tèxtil situada al curs alt del propi riu Llobregat, on la conservació de la fauna piscícola era una acció estratègica per la regió situada al peu de la serralada dels Pirineus. L’estudi va consistir en assajar la combinació d’un sistema biològic de filtre percolador amb el farciment plàstic BIOFILL® tipus A i el sistema físic-químic existent.

Flowsheet Diagrama de fluxe
View of trickling filter Vista filtre percolador

Com disminuir la producció de fangs a la indústria tèxtil

El projecte va consistir en introduir un sistema biològic de filtre percolador equipat amb BIOFILL® tipus A; entre el dipòsit d’homogeneïtzació i el sistema físic-químic existent, l’aigua percolada es va enviar al dipòsit d’homogeneïtzació activant-lo amb aire suficient, des del qual s’enviava l’aigua al sistema físic-químic. Aquesta combinació va comportar una disminució dràstica del consum de reactius i, com a conseqüència, la disminució de la producció de fangs al voltant del 50% en volum.

General view of the modified plant Vista general de la planta modificada

La biomassa que es forma en el tractaments de las aigües residuals industrials és completament diferent de la que es forma en aigües residuals domèstiques, en primer lloc perquè els components a degradar són diferents i en segon lloc perquè adquireix el color de l’aigua que es tracta a la planta, i en el cas de la industria tèxtil el color pot ser divers.

La construcció del filtre percolador no ha de ser necessàriament de formigó: el dipòsit està ple de plàstic, no d’aigua, per la qual cosa no hi ha impuls lateral sobre les seves parets, que poden ser tan simples com les que es veuen en aquest exemple. En aquest cas la construcció es va realitzar en acer inoxidable 304, però pot ser d’acer galvanitzat o d’acer vitrificat, sempre en funció del pressupost que s’hi vulgui o pugui dedicar.

L’èxit de l’experiència va permetre no només eliminar el color, sinó més del 93% de la càrrega orgànica dissolta. Aquest èxit va portar a construir moltes més plantes amb aquest sistema en el sector tèxtil.

Biofill A with residue Biofill A amb residuu

CONCLUSIONS

El resultat va ser espectacular, instal·lant el filtre percolador anterior al físico-químic en tots els casos, activant la homogeneïtzació i des d’aquí alimenant el físico-químic. Així es va aconseguir:

  1. Eliminar la càrrega orgànica dissolta fins a límits que van permetre abocar l’aigua depurada al riu, complint la legislació per a zones sensiblement protegides.
  2. Reduir dràsticament el consum de reactius.
  3. Reduir la producció de fangs a menys de la meitat.
  4. Reduir els costos d’explotació a menys de la meitat.

El BIOFILL® tipus A instal·lat per la realització dels projectes no s’ha hagut de substituir en cap dels casos. Posteriorment, aquest sistema s’ha utilitzat freqüentment, no només en la industria tèxtil, sinó també en altres sectors industrials.